Wat krijg ik vergoed?

Ongeacht waar u verzekerd bent hebt u altijd recht op passende hulpmiddelen. Uw behandelend verpleegkundige en u bepalen samen welke darmspoelmaterialen het beste bij u passen. Naast uw fysieke beperking moet daarbij ook rekening gehouden worden met uw dagelijks leven, zoals werk, sport en andere activiteiten. Deze aanspraak is vastgelegd in de Zorgverzekeringswet en uw zorgverzekeraar heeft dus de verplichting om deze passende zorg te vergoeden.

Moet ik zelf iets betalen voor mijn darmspoelmaterialen?

Vergoeding voor darmspoelen is geregeld vanuit de basisverzekering, waarbij het van belang is dat er een indicatie voor darmspoelen is opgesteld door uw behandelend arts. U heeft geen aanvullende verzekering nodig. Wel tellen de kosten voor uw hulpmiddelenzorg mee voor uw jaarlijkse eigen risico. Sommige verzekeraars betalen eerst het darmspoelsysteem en rectale katheters en brengen dan uw eigen risico van €385,00 bij u in rekening. Andere verzekeraars vragen direct of u €385,00 wilt betalen. Daarna worden uw darmspoelsysteem en rectale katheters gewoon vergoed uit uw zorgverzekering.

Waar kan ik mijn darmspoelmaterialen bestellen?

U kunt uw hulpmiddelen bij medisch speciaalzaken of apotheken bestellen die door uw zorgverzekeraar zijn gecontracteerd. Informatie over gecontracteerde medisch speciaalzaken en apotheken met betrekking tot darmspoelen is niet altijd eenduidig. Wij adviseren u daarom om vooraf bij uw zorgverzekeraar te informeren welke medisch speciaalzaken en apotheken zijn gecontracteerd voor het leveren van uw darmspoelmaterialen.

Maakt het uit of ik producten van Coloplast gebruik of van een andere fabrikant?

Het maakt voor uw vergoeding niet uit van welke fabrikant u hulpmiddelen gebruikt. De zorgverzekeraar vergoedt een bedrag per product, dat gerelateerd is aan de prijs die de fabrikant heeft bepaald. Welke hulpmiddelen, en hoeveel hulpmiddelen u nodig heeft wordt bepaald door uw behandelend arts of verpleegkundige.