Passende hulpmiddelen voor blaas- en darmproblemen. U heeft er recht op!

De hulpmiddelenzorg in Nederland is goed geregeld. Helaas krijgt een deel van de gebruikers nog altijd niet de medische hulpmiddelen die ze nodig hebben.

In deze brandbrief roepen diverse patiëntenorganisaties minister Tamara van Ark, van Medische Zorg en Sport, op om de zorg rondom medische hulpmiddelen te verbeteren. In 2015 heeft de minister samen met alle betrokken partijen hierover afspraken gemaakt. Vijf jaar later blijkt dat nog altijd een deel van de patiënten niet de hulpmiddelen krijgt waar hij of zij recht op heeft. Of alleen tegen torenhoge kosten omdat het niet vergoed wordt. Graag leggen we uit wat uw rechten zijn en hoe u de zorg krijgt die bij u past.

Zorghulpmiddelen: recht op passende zorg

De term ‘passende zorg’ staat voor de afspraken die gemaakt zijn voor de medische hulpmiddelenzorg in Nederland. De insteek is dat zorghulpmiddelen functioneringsgericht moeten worden voorgeschreven. Dat wil zeggen: uw zorgprofessional onderzoekt sámen met u welk hulpmiddel of materiaal het beste past bij uw persoonlijke situatie. Zodat u uw leven kunt leiden zoals u dat wilt. Het gaat er dus niet alleen om dat uw stoma of katheter het best ontlasting of urine opvangt. Het gaat om uw kwaliteit van leven.

De juiste medische hulpmiddelen: zo pakt u dat aan

Het verkrijgen van de juiste zorghulpmiddelen begint bij het gesprek tussen u en uw verpleegkundige of medisch specialist. Het is belangrijk dat u hierbij aangeeft wat uw behoeften en wensen zijn voor uw dagelijks leven. Samen met uw verpleegkundige of arts kijkt u welk merk en type hulpmiddel het beste bij u past. Er valt namelijk wat te kiezen! Kijk hier voor onze tips voor uw zorggesprek.

Vergoeding afhankelijk van afspraken tussen verzekeraar en leverancier

Uw verpleegkundige of medisch specialist adviseert u bij welke leverancier u uw hulpmiddelen kunt bestellen. Dit voorschrift dient gevolgd te worden door zowel uw zorgverzekeraar als leverancier. Tip: Kijk wel goed na of uw zorgverzekeraar een contract heeft met de gekozen leverancier. In de vergoedingswijzer vindt u welke leveranciers uw zorgverzekeraar heeft gecontracteerd en hoe vergoedingen geregeld zijn.

Heeft u vragen over hulpmiddelenzorg en uw rechten? Kijk dan bij de meest gestelde vragen. Komt u er niet uit? Neem dan contact met ons op.

Wilt u meedoen aan ons onderzoek? Wij hebben slechts één vraag voor u.

Zo helpt u om informatie over hulpmiddelen te verbeteren.