Hulp bij uw zorggesprek

U heeft blaas- of darmhulpmiddelen nodig. Dat besef kan best een onzeker gevoel veroorzaken. Want wat betekent het voor de kwaliteit van uw leven? Hoe verloopt zo’n zorgtraject? En wat komt er allemaal bij kijken? Met de juiste voorbereiding voelt u zich zeker tijdens gesprekken met zorgprofessionals. Wij helpen u erbij.

Uw zorgvraag staat centraal

Als u hulpmiddelen nodig heeft, kunt u met een goede voorbereiding zelf de regie nemen in het zorgtraject. Met handige tips en lijstjes helpen we u bij die goede voorbereiding. Bovendien maken we u bewust van uw eigen keuzevrijheid. Uw zorgvraag staat centraal! Zo zetten we onzekerheden om in de kracht van kennis en zelfregie. Zodat u kunt zeggen: ‘Ja, ik heb controle over mijn situatie’.

Kies voor materiaal dat bij ú past

Hulpmiddelenzorg is maatwerk. Met passend materiaal voorkomt u onder andere problemen of lekkages én vergroot u de kwaliteit van leven. Het is dan ook essentieel dat u het merk en type materiaal kunt gebruiken dat past bij úw situatie. Materiaal dat u laat functioneren op de manier die u wenst. Wat voor u dan het juiste hulpmiddel is? Dat hangt af van uw persoonlijke situatie, uw dagelijkse bezigheden en het probleem dat u heeft. Praat erover met uw zorgprofessional.

Ook al zijn er meerdere partijen betrokken bij uw zorgvraag, u heeft zelf zeggenschap. Zelf het recht om te beslissen. U beslist altijd zelf over het merk en type materiaal. Hier leest u hoe de hulpmiddelenzorg in Nederland geregeld is.

Bereid u voor op het gesprek met de verpleegkundige

Om zelf mee te kunnen beslissen is een goede voorbereiding op uw zorggesprek belangrijk. Welke vragen heeft u? Schrijf deze op en neem ze mee naar het gesprek met uw verpleegkundige. Zo voelt u zich goed voorbereid en kunt u geen zaken vergeten.
Door uw verpleegkundige vragen te stellen en aan te geven hoe uw dagelijks leven eruit ziet, kan hij of zij beter op zoek naar de juiste materialen. Materialen die bij uw leven passen!

Iemand meenemen is wel zo fijn

Veel mensen gaan alleen naar een zorggesprek. Maar wij raden aan: neem altijd iemand mee. Bij zorggesprekken kan het namelijk zijn dat u informatie minder goed opslaat, bijvoorbeeld omdat u emotioneel bent. Samen hoort u meer dan alleen.

Neem bijvoorbeeld uw partner, een vriend of vriendin of een goede kennis mee. Iemand bij wie u zich prettig voelt en waarbij u vrijuit durft te praten. Deze persoon kan u ondersteunen tijdens het gesprek. Bovendien is het fijn om voor en na het gesprek met iemand te kunnen praten. Voor steun, maar bijvoorbeeld ook voor het helpen onthouden en begrijpen van de informatie.

Hulpmiddelen – weet hoe het zit

Wilt u zich graag goed inlezen, zodat u precies weet wat u te wachten staat? Wij hebben voor u heldere informatie verzameld, zodat u zich inhoudelijk kunt voorbereiden. Zo kunt u zich verdiepen in materialen en mogelijkheden en een goed gesprek aangaan met uw verpleegkundige. U weet immers waar u het over heeft.

Downloads

Folder Continentiehulpmiddelen, wat moet ik weten? Folder Stomamaterialen en hulpmiddelen, wat moet je weten?

“Tijdens het eerste zorggesprek komt vaak de vraag: hoe nu verder?”