
Bent u afhankelijk van hulpmiddelen vanwege blaas- of darmproblemen? Bijvoorbeeld als gevolg van een operatie, een ongeluk of een chronische ziekte? Wij begrijpen dat dit een grote impact kan hebben op uw leven. Gelukkig zijn er wetten en regels die zorgen dat u aanspraak heeft op passende zorg. Want een hulpmiddel dat bij u past, verhoogt de kwaliteit van leven. Daar is het uiteindelijk allemaal om te doen! In dit overzicht leest u hoe het proces van hulpmiddelenzorg verloopt.
Passende zorg kan in de loop der
tijd veranderen.
Verandert uw situatie? Dan heeft u meerdere opties. Overleg dit zo nodig met uw verpleegkundige, die uw indicatie kan aanpassen. Dat is geen enkel probleem.

U moet niets.
Oppert uw leverancier om een ander hulpmiddel te gebruiken? U bent niets verplicht. Overleg met uw verpleegkundige of verandering wel in úw belang is en wees u bewust van uw eigen regie over uw leven.

De leverancier levert, de zorgverzekering betaalt.
Vervolgens adviseert uw verpleegkundige u bij welke leverancier u uw hulpmiddelen kunt bestellen. Kijk goed na of uw zorgverzekeraar een contract heeft met de gekozen leverancier, want de zorgverzekeraar betaalt. In de vergoedingswijzer vindt u welke leveranciers uw zorgverzekeraar heeft gecontracteerd en hoe vergoedingen geregeld zijn.

U heeft aanspraak op
passende zorg.
Samen met uw verpleegkundige of arts kijkt u welk merk en type hulpmiddel het beste bij u past. Er valt namelijk wat te kiezen. U heeft recht op een oplossing die uw functioneringsbeperking vermindert en die past bij úw situatie. Geef duidelijk uw wensen aan.

U heeft hulpmiddelen nodig.
U gaat in gesprek met uw verpleegkundige, zodat hij of zij een indicatie kan opstellen. Op het indicatieformulier vermeldt de verpleegkundige welk hulpmiddel u nodig heeft en waarom.

Hulpmiddelen in het ziekenhuis
Als u in het ziekenhuis ligt en hulpmiddelen nodig heeft, dan gaat het allemaal net even anders. De verpleegkundige in het ziekenhuis kijkt samen met u welk hulpmiddel het meest geschikt is. Zolang u opgenomen bent, wordt uw hulpmiddel door het ziekenhuis geleverd en via ziekenhuiszorg voor u gefinancierd. Mag u naar huis? Vanaf dat moment treedt bovenstaand proces in gang.