Keuzestress? Dit moet u weten bij de keuze van uw nieuwe zorgpolis.

Heeft u al een keuze voor uw zorgverzekering gemaakt? Basisverzekeringen voor ziektekosten kunnen flink van elkaar verschillen. We leggen u graag uit hoe het zit.

De keuze voor een nieuwe zorgverzekering staat weer voor de deur. Een jaarlijks terugkerend ritueel. Voor uw basis zorgverzekering kunt u bij diverse zorgverzekeraars kiezen uit een budget-, natura- of restitutiepolis. Iedere basis zorgverzekering vergoedt dezelfde zorg. Maar er kan wel een verschil zitten in het aantal aangesloten zorgverleners en de voorwaarden die de verzekeraar stelt. Wij hebben de belangrijkste verschillen voor u in kaart gebracht.

RestitutiepolisNaturapolisBudgetpolis
U heeft vrije keuze uit alle zorgaanbiedersU heeft ruime keuze uit gecontracteerde zorgaanbiedersVoor (bepaalde) planbare zorg kiest u uit minder gecontracteerde zorgaanbieders
U betaalt een gemiddeld tot hogere premieU betaalt een gemiddelde premieU betaalt een lagere premie
U krijgt voor alle zorg een volledige vergoeding of tot 100% marktconforme of wettelijke prijsU krijgt niet-gecontracteerde zorg (vaak) niet volledig vergoedU krijgt niet-gecontracteerde zorg (vaak) niet volledig vergoed
Zorgnota’s die ver boven de gemiddelde marktprijs liggen, worden soms niet volledig vergoedU regelt uw zorg primair of alleen online

Wat vindt u belangrijk? Kies de zorgverzekering die bij u past.

Een budgetpolis is in feite een naturapolis met beperkte zorgkeuze. Het prijsverschil van de maandelijkse premie kan behoorlijk oplopen tussen de verschillende polissen. Houd u ook rekening met de kosten die u zelf moet betalen als u zorg gebruikt bij niet gecontracteerde partijen?
Bent u zeer tevreden over uw huidige hulpmiddelen leverancier? Als u een natura- of budgetpolis heeft is het belangrijk dat u goed de voorwaarden van uw zorgverzekeraar leest en kijkt of u ook voor het komende jaar uw hulpmiddelen bij deze leverancier kan bestellen. Wilt u de komende jaren zekerheid over de leverancier van uw hulpmiddelen? Kies dan voor een restitutiepolis. Zo bent u ook voor de komende jaren niet afhankelijk van het contractbeleid van uw zorgverzekeraar.

Goed om te weten

Welke polis u ook kiest, voor spoedeisende hulp heeft u recht op volledige vergoeding van de zorgverzekeraar. Ook bij niet gecontracteerde zorgaanbieders. Uiteraard binnen de voorwaarden van de basisverzekering.
Kiest u ook een aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld fysiotherapie of tandarts? Dan kan het zijn dat u voor deze zorg niet bij alle zorgverleners een vergoeding krijgt. De restitutiepolis geldt namelijk alleen voor zorg die valt onder de basisverzekering. In de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar kunt u zien welke voorwaarden gehanteerd worden.

Wilt u meedoen aan ons onderzoek? Wij hebben slechts één vraag voor u.

Zo helpt u om informatie over hulpmiddelen te verbeteren.