Stomadragers maken zich zorgen om bezuinigingen

Onze tips voor passende hulpmiddelenzorg

Meer dan de helft van de stomadragers maakt zich zorgen over bezuinigingen en de impact op beschikbaarheid en vergoeding van materialen. Dat blijkt uit een recent onderzoek van Stichting Stomaatje naar vergoedingen en bezuinigingen in Nederland. Ruim 46% van de stomadragers maakt zelf kosten om hun stoma goed te kunnen verzorgen, terwijl dat niet altijd nodig is. Wij helpen u graag bij het creëren van duidelijkheid en geven tips voor passende hulpmiddelenzorg – en hoe u vergoed krijgt waar u recht op heeft!

Kom in actie

Blijf niet zitten met klachten of beperkingen door uw stomahulpmiddelen. Als u aanvullende hulpmiddelen nodig heeft voor de verzorging van uw stoma, kunt u met een goede voorbereiding zelf de regie nemen in het zorgtraject. Ga in gesprek met zorgprofessionals en overleg over de mogelijkheden om de hinder van uw hulpmiddelen zoveel mogelijk te beperken. U heeft recht op een oplossing die past bij úw situatie.

Check uw rechten

Uw verzekeraar vergoedt hulpmiddelen voor blaas- en/of darmproblemen uit de basisverzekering. Hierdoor heeft u recht op 100% vergoeding van de kosten voor uw hulpmiddelen, zonder dat u een aanvullende verzekering nodig heeft. Toch zijn er op het gebied van zorgverzekeringen en vergoedingen veel onduidelijkheden en verschillen. Lees hier meer over  de rechten en plichten die u heeft als gebruiker van hulpmiddelenzorg.

Ga op ontdekking

Als u aangewezen bent op hulpmiddelenzorg vanwege uw blaas- en/of darmproblemen, dan heeft dat een grote impact op uw leven. Het is van belang dat u hulpmiddelen kunt gebruiken die bij úw persoonlijke situatie passen. Verken de verschillende mogelijkheden in bijvoorbeeld materialen, merken en hulpmiddelen. Kijk bijvoorbeeld of het aansluiten bij een patiëntenvereniging of het spreken met lotgenoten bij u past.

Zorg voor goed advies

Uw zorgvraag kan een onzeker gevoel veroorzaken. Veel mogelijkheden zijn fijn, maar kunnen er ook voor zorgen dat u soms door de bomen het bos niet meer ziet. Bespreek uw (fysieke) klachten en wensen met uw Stomaverpleegkundige voor goed advies over materialen en hulpmiddelen passende bij uw persoonlijke situatie.  

Ga in gesprek

Veranderingen in vergoedingen of beschikbaarheid van hulpmiddelen komen geregeld voor. Maar liefst 46% van de respondenten van het onderzoek geeft aan dat ze extra kosten maken gerelateerd aan hun stoma. Accepteer niet zomaar alle kosten die u zelf moet maken. Ga in overleg met uw zorgverzekeraar of medisch speciaalzaak om de mogelijkheden voor uw individuele situatie te bespreken. Met de juiste voorbereiding voelt u zich zeker tijdens gesprekken met zorgprofessionals. Wij helpen u erbij.

Wilt u meer weten over het onderzoek van Stichting Stomaatje? Hier leest u alle resultaten.

Wilt u meedoen aan ons onderzoek? Wij hebben slechts één vraag voor u.

Zo helpt u om informatie over hulpmiddelen te verbeteren.