Ervaring van Jacolien

Nachtdiensten, avonddiensten of lange diensten overdag; Jacolien draaide haar hand er niet voor om en sportte daarnaast ook regelmatig. Een actief leven dat in duigen leek te vallen toen ze een caudalaesie kreeg. Gelukkig vond ze een product dat bij haar past, waardoor ze weer zonder ongelukjes kan sporten.

Een caudalaesie is een vrij zeldzame, neurologische aandoening waarbij zenuwen zijn beschadigd, doordat zij bekneld zijn geraakt. In het specifieke geval van Jacolien, werken sinds een operatie haar blaas en darmen niet meer. Drie jaar zat ze in een rolstoel, maar ondanks de voorspellingen van de artsen – ‘Je zal nooit meer kunnen lopen’ – zette Jacolien kleine stapjes om uiteindelijk zelfs weer rolstoelloos door het leven te gaan. Haar positieve instelling heeft daar waarschijnlijk in grote mate aan bijgedragen. “Ik was niet van plan bij de pakken neer te zitten en ging mijn revalidatie vol goede moed in. Daar begon een lang traject van oefeningen doen en begon ook mijn zoektocht naar het juiste product.”

Sporten zonder ongelukjes

Jacolien revalideerde bij Revalidatiecentrum ‘t Roessingh in Enschede. In het begin kreeg ze om de dag een klysma. “Dat was geen succes; in de middag kwam de ontlasting vaak los bij mij. Toen ik wat actiever werd, kreeg ik bijvoorbeeld juist bij het sporten vaak ongelukjes. Samen met de verpleegkundigen van het revalidatiecentrum ging ik op zoek naar een beter alternatief. Ik ben toen gestart met darmspoelen. In het begin was het zoeken naar wat prettig was qua tijdstip om mijn darmen te spoelen en om vast te stellen hoe veel water er in mijn darm kon. Dit verschilt per persoon, nu ben ik gewend en gaat het hartstikke goed. Ik heb nu geen ongelukjes meer!”

Voet bij stuk houden

Bij de zoektocht naar een passend alternatief voor haar darmprobleem, kon Jacolien terugvallen op haar ervaring om even moeite te doen voor het juiste product. Als gebruiker van medische hulpmiddelen heb je een vrije keuze in het materiaal dat je gebruikt. De enige regel is dat uw materiaal ook echt bedoeld en gemaakt moet zijn voor het probleem dat u ervaart. Voor haar blaasprobleem gebruikt Jacolien urine-opvangzakken. Haar medisch speciaalzaak wilde haar katheterzakken die zij ’s nachts gebruikt niet leveren. De medisch speciaalzaak gaf aan dat ik hier geen machtiging voor had.” Jacolien moest voet bij stuk houden om het product toch geleverd te krijgen, maar dat is nu gelukt. “Ik zocht contact met mijn verzekeraar en die gaf aan dat ik er gewoon recht op had. Via mijn incontinentieverpleegkundige heb ik de machtiging gekregen die ik nodig had. Ik weet nu de weg te vinden. Zoals gezegd moet je soms even moeite doen om het juiste product te krijgen. Maar het is zó belangrijk om het product te gebruiken dat bij je past; het is de moeite echt waard.”

Wilt u meedoen aan ons onderzoek? Wij hebben slechts één vraag voor u.

Zo helpt u om informatie over hulpmiddelen te verbeteren.